Winkelmand

Volg ons op Social media

OGRE YOU ASSHOLE – New Kind of Man

Zwoele Japanse indierockers zijn terug!

Het blijft een vreemde bandnaam om zo op je beeldscherm te zien: OGRE YOU ASSHOLE. Toch heeft deze indieband inmiddels een enigszins bekende naam opgebouwd in de Japanse muziekindustrie. Met voorprogrammaoptredens bij onder meer Modest Mouse en Foo Fighters, en natuurlijk met hun westerse bandnaam, hebben ze ook onze kant van de aardbol weten te bereiken. Hun nieuwe album, New Kind of Man (atarashii hito), lijkt zich zelfs in de eerste plaats op een niet-Japans publiek te richten. Wij hebben de plaat vast een aantal keer proef geluisterd voor jullie!

OGRE YOU ASSHOLE begon achttien jaar geleden alweer en bracht vier jaar later hun gelijknamig debuutalbum uit. En als je zo hun oude muziek eens terug luistert, begrijp je wel hoe ze in het voorprogramma van Foo Fighters en Modest Mouse terecht zijn gekomen. Die ietwat schreeuwerige stem, rauwe gitaarlijntjes en punkinvloeden zijn tekenend voor het type indierock dat Modest Mouse eind jaren ’90, begin jaren ’00 fabriceerde. En heeft bovendien weinig weg van de wat meer pop-beïnvloedde indierock die net na de eeuwwisseling volgde met bands als The Killers, Franz Ferdinand en Arctic Monkeys.

Langzaam maar zeker maakten de rauwe gitaren plaats voor een heel ander soort muziek in OGRE YOU ASSHOLE’s oeuvre. Ook de punkinvloeden verdwenen en in plaats hiervan haalde de band meer inspiratie uit de geschiedenis van drone en krautrock. Deze stijl werd geperfectioneerd in OGRE’s 2011-album homely. Goede kans, als je nog niet bekend bent met de band, dat je dit album het snelst zult vinden online.

Die drone- en krautrock-invloed komt met name terug in homely‘s meest ambitieuze nummer rope (roupu). Hoewel het nummer standaard maar een paar minuten duurt, speelde OGRE in de tijd regelmatig een versie van een kwartier van het nummer live. Het repetitieve karakter van drone en krautrock maakt dat nummer gemakkelijk zo lang kunnen duren. Ik bedoel, Faust’s nummer krautrock duurde zelf al tien minuten.

Maar OGRE YOU ASSHOLE lijkt wel een kameleon, want na zichzelf te hebben gecamoufleerd als post-punk/indie-rock-band en drone/krautrock-band, veranderen de Japanners hun geluid met het nieuwe album New Kind of Man wederom. De basgitaar blijft weliswaar het drijvende instrument achter de muziekstructuur van OGRE, maar het tempo van de muziek gaat omlaag en het nieuwe geluid lijkt wel een minimalistische interpretatie van disco-pop-rock.

En of het werkt? Eigenlijk wel redelijk goed. Albumopener New Kind of Man klinkt nog wat vergetelijk, meer als een albumafsluiter dan opener eigenlijk. Maar met Morning after Morning en Me and Your Shadow zet het album vervolgens wel erg goed de toon voor wat er komen gaat. Een eenvoudige doch sterke baslijn zet de toon met een elektrische gitaar die er vervolgens zwoel overheen klinkt. Me and Your Shadow perfectioneert dit principe en met dit nummer als single kan OGRE echt nog wel eens hoge ogen gooien. Dat lijkt de band zelf ook te realiseren, gezien de videoclip die van het nummer online is verschenen.

De band houdt dit niveau redelijk goed vast met Side Mirror Love, Each the Other en Too Good to Be True, maar klinkt ook wat vergetelijk met Function Stops, Somehow Being Myself en High Tide op de tweede helft van het album.

Als album klinkt het hierdoor simpelweg niet zo coherent en vloeiend als bijvoorbeeld homely. Daarvoor is New Kind of Man eenvoudigweg te afwisselend. Toch brengt OGRE YOU ASSHOLE ons met New Kind of Man weer een aantal fijne nieuwe nummers. Mocht je Japan bezoeken dit najaar: de band speelt onder andere in Osaka, Tokyo en Nagoya. Het hele album, New Kind of Man, is bovendien te beluisteren via YouTube.

Foto via Cinra.

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.