Winkelmand

Volg ons op Social media

AniWay_Endwalker_Review

Final Fantasy XIV Endwalker: ontroerend en uitmuntend

Endwalker is de nieuwste en vierde uitbreiding voor Final Fantasy XIV, een MMORPG uitgebracht door Square Enix voor PC en Playstation op 13 december. Voor een spel dat een decennia oud is, speelt het nog fantastisch en blijft het boeiend. Deze uitbreiding rondt het eerste hoofdstuk van dit gigantische verhaal af. 

Eventjes over Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

Een beetje achtergrond informatie voor diegenen die het niet weten, in 2010 kwam Final Fantasy XIV uit, maar het spel flopte. Toen kwam producer Naoki Yoshida aan boord en toverde het spel om in een hit genaamd Final Fantasy XIV: A Realm Reborn. In principe ontwikkelde Naoki en zijn team een geheel nieuw spel. Het oude spel stopte met bestaan en werd nieuw leven geblazen in een nieuwe wereld. Bekijk de documentaire van NoClip op YouTube om meer over de geschiedenis van Final Fantasy XIV te leren.

Dezelfde gameplay met nieuwe jobs, uitdagingen en monsters

Wil je een MMORPG met een meeslepend verhaal, fantastische omgevingen en geweldige muziek, dan raad ik zeker Final Fantasy XIV aan. Nu Endwalker is uitgekomen, kun je echt genieten van een afgerond verhaal met uren speeltijd — en het is nog niet voorbij!

Toen ik eenmaal door de login queue was (ja dat lukte ondanks de vele serverproblemen), was het tijd om aan de slag te gaan als Warrior of Light. Je speelt het verhaal met je eigen karakter door middel van de “main scenario quests” te spelen waarbij je moet overwinnen in verschillende gevechten in solo-player duties en multi-player dungeons, trials en raids. Ook in Endwalker vecht je weer tegen spannende monsters in spannende gevechten. Ze krijgen het voor de vierde uitbreiding weer voor elkaar om het uitdagend te maken voor nieuwe en oude spelers. Final Fantasy XIV staat ook bekend om de hoeveelheid jobs die je kunt spelen op hetzelfde personage. Ze hebben twee nieuwe jobs toegevoegd die goed in de smaak vallen, Reaper en Sage. 

Alle hoop lijkt verloren, maar de helden strijden door

Het verhaal komt redelijk snel op gang, want de helden gaan direct naar het nieuwe gebied van de uitbreiding, Old Sharlayan om een magistraat te woord te staan over het einde van de wereld. Ze luisteren echter niet naar de helden en de tijd dringt. Door een mysterieuze kracht verandert de bevolking in bizarre monsters, is er onenigheid tussen landen, en de bad guys proberen een oude god tot leven te wekken. Om erachter te komen waarom de wereld eindigt, reizen de hoofdpersonen naar nieuwe gebieden én verder, echt veel verder.

Soms is de pacing van het verhaal een beetje vreemd. Wanneer het verhaal juist een spannend punt bereikt, komt er een soort adempauze. Misschien dat anderen dit op prijs stellen, maar ik vond het toch wel ietwat vervelend. Dat was het enige minpunt aan het verhaal. Endwalker is nog meeslepender en emotioneler dan ooit. Nieuw toegevoegd zijn de “volg de NPC”-questen, waarbij je letterlijk een NPC volgt. Deze quests vervelen snel: dit is het voor mij een minpunt.

Desondanks is het echt een volwaardige uitbreiding. Wij hebben als spelers tien jaar geleefd naar dit moment van het verhaal, en het ontknoopt zich perfect. Hier en daar hebben ze volgens mij te snel oplossing gezocht, het was ontroerend, meeslepend en de tien jaren spelen meer dan waard.

Mocht je niet van de verhalen zijn en sla jij de meeste cutscenes over? Dan is er ook in deze uitbreiding veel te beleven, van Extreme en Savage versies van trials en raids tot leuke dingen als collectables. Level alle jobs of decoreer jouw appartement of huis met eigen gemaakte meubelen (als het lukt om er eentje te bemachtigen). Er is genoeg te beleven!

De druiven van Old Sharlayan

Het verhaal is goed, het speelt leuk, maar ziet het er ook goed uit? En klinkt het ook goed? Dat doet het. De nieuwe gebieden zijn weer adembenemend, en dit keer bezoek je niet alleen nieuwe regio’s, maar je gaat zelfs naar de maan!  De omgevingen zijn zo prachtig als grafisch mogelijk. Je kunt wel zien dat het spel tien jaar oud is. Niet alles ziet er even goed uit. De ingezoomde druiven van Old Sharlayan werden snel populair op internet bijvoorbeeld. Persoonlijk zit ik er niet mee, want hierdoor is het spel te spelen op oudere laptops en PCs. 

En de muziek is de kers op de taart. Componist Masayoshi Soken heeft zichzelf overtroffen in het schrijven van de melodieën van Endwalker. Niet alleen bevat deze uitbreiding meer soundtracks dan ooit, maar de thema’s van het spel komen tot leven dankzij de arrangementen. 

Nog tien jaar Final Fantasy XIV

Is het waard om FFXIV te spelen? Ja, als je van story-driven MMORPGs houdt dan is het zeker waard. Ik heb er ultiem van genoten, ondanks een paar minpuntjes, zoals de serverproblemen, pacing en herhalende quests. Wat een emotionele achtbaan was het, en de rit is nog lang niet voorbij. Er is nog veel te ontdekken en een nieuw verhaal begint binnenkort. Er wordt nog volop gewerkt aan nieuwe content voor nieuwe patches.

Er worden zelfs al plannen gemaakt voor 7.0 – de vijfde uitbreiding. De makers kijken uit naar nog minstens tien jaar Final Fantasy XIV. En ik ook.

Copyright afbeelding: Square Enix

Final Fantasy XIV, Square Enix (PC, PS4, PS5)

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.